Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Je pravdepodobné, že na večierku, niekto rozleje červené víno na vašu obľúbenú košeľu, pokvapká nový, biely koberec alebo vám na jedálenskom stole nechá otlačok. A červené víno môže zanechať trvalý dojem. Akokoľvek tragické to môže byť pre váš koberec, nehovoriac o víne, existuje niekoľko trikov, ktoré môžete použiť na zmiernenie škôd.
Použite suchý obrúsok alebo papierovú utierku, aby ste do neho nasiakli čo najviac vína. Utrite uterákom. Konajte rýchlo, pretože zvyšujete šancu, že sa vyhnete trvalým škvrnám.
Nepoužívajte: Na zriedenie škvŕn od červeného vína nikdy nepoužite biele víno. V skutočnosti by to mohlo situáciu zhoršiť tým, že sa škvrna rozšíri.
Závisí od druhu materiálu, na ktorý ste rozliali víno. Možno budete musieť vyskúšať niekoľko rôznych metód, kým dosiahnete úspech. Všetky nové čistiace prostriedky otestujte najskôr na nenápadnom mieste. A ak je na položke uvedené „iba chemické čistenie“, nechajte to na profesionálov.
V prípade látky je oveľa jednoduchšie odstrániť škvrnu z bavlny ako z jemného hodvábu. V prípade odolnejších materiálov, skúste škvrnu pred praním namočiť do vriacej vody.
V prípade ešte vlhkých škvŕn najskôr naneste na škvrnu hrubú vrstvu kuchynskej soli alebo sódy bikarbóny, aby absorbovala čo najviac farbiva, až potom škvrnu zotrite a osušte.
Existujú aj komerčné spreje vyrobené na odstraňovanie škvŕn od červeného vína a často môžu dobre pomôcť pri odstraňovaní menších škvŕn z oblečenia pred praním. Upozorňujeme, že čistiace prostriedky môžu niekedy pred praním zmeniť červenú škvrnu od vína na modrú.
Niekedy nestojíte len pred rozliatym vínom, ale aj s pohárom alebo fľašou, ktoré sa prevalili na dosku, stôl alebo dokonca na podlahu. V takýchto prípadoch, skôr než sa budete starať o škvrnu, musíte chrániť seba a svojich hostí.
Okamžite vyčistite, ideálne v rukaviciach, aby ste si chránili ruky pred zatúlanými črepinami. Začnite odstránením väčších črepín, aby ste sa vyhli potenciálnemu porezaniu a dajte ich do pevnej tašky na jedno použitie. Na tvrdom povrchu použite metlu alebo kefu na zametanie menších kúskov skla. Ak používate bežnú domácu metlu a lopatku, dôkladne ich očistite, aby ste pri ďalšom zametaní nerozhádzali drobné úlomky. Ak chcete získať tie najjemnejšie kúsky, použite vysávač s hadicovým nástavcom alebo mokrý/suchý vysávač.
Po vyčistení rozbitého skla je čas zvážiť, ako najlepšie nahradiť fľašu červeného vína. TIPY: Penfolds MAX´S Shiraz 2019, Antinori Villa Antinori Chianti Classico Riserva 2020, Escarpment PAHI Pinot Noir 2021, Emiliana Coyam BIO 2020, Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines 2019
V prípade drevených podláh alebo stolov, keď už červené víno preniklo do povrchu, môžete vyskúšať mnohé z vyššie uvedených techník. Naneste hrubú vrstvu soli alebo jedlej sódy, aby víno absorbovalo a nechajte chvíľu postáť. Alebo naneste biely ocot na handričku a položte na povrch, aby ste sa pokúsili odstrániť škvrnu. Olejové mydlo špeciálne navrhnuté na drevo môže pôsobiť na svetlejšie škvrny.
Zmiešajte sódu bikarbónu s citrusovým olejom určeným na čistenie dreva, naneste náter a nechajte stuhnúť. Utrite a ak škvrna úplne nezmizne, skúste to znovu v prípade potreby aj viackrát.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.