Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

BIO vína - príroda vo fľaši
Ľudstvo sa neprestajne snaží dosiahnuť vždy vyššie méty. Je prirodzenou vlastnosťou každého človeka vynikať. K tomu si pomáha prostriedkami, ktoré na prvý pohľad nemusia predstavovať najjednoduchšiu cestu. Dnes pravdepodobne nikto nespochybňuje názor, že kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade.

Nie každý vinič má rovnaké podmienky. To isté platí aj o človeku, ktorý s ním manipuluje. Ak by sme chceli pestovať ktorúkoľvek plodinu na predmestí Pekingu alebo Mexico City, bude to zásadný rozdiel v porovnaní napr. so zálivmi Hawke´s Bay na Novom Zélande alebo Walker Bay v JAR. Reflexným prvkom v hľadaní príčin tohto stavu môže byť – A kto za to môže? Tak či onak, nie je neskoro.
Vo svete vína existuje veľa myšlienkových prúdov, ktoré si obhajujú svoju pravdu. Treba priznať že o bio, organickom alebo biodynamickom hospodárení sa lepšie hovorí, ako sa reálne vykonáva. Základom každého zo zmieňovaných prístupov je rešpekt k prírode, usilovnosť ich tvorcov a veľa manuálnej práce. Nemenej podstatným aspektom je miera tolerancie zákazníkov do takýchto vín investovať.
Ako sa má bežný milovník vína orientovať v spleti týchto vín? Vrátane tých, ktoré umne využívajú služby marketingových agentúr. „Zdravé“ alebo „prírodné“ vína rozdeľujeme podľa parametrov ich vzniku do dvoch základných kategórii. Vína s oficiálnym certifikátom a vína bez certifikátu.
Certifikované vína najmä ako Bio/Organic a Biodynamic majú na každom kontinente rozdielne inštitúcie monitorujúce ich používanie.

Bio/Organic
Bio/Organic v princípe využívajú prírodnú ochranu vo vinohrade s kontrolovaným (zároveň limitovaným) používaním sírnatých a meďnatých postrekov. Základom je však udržať čo najzdravšie prostredie pri výrobe vína ako aj nízky obsah SO2 pri fľašovaní. Často sa jedná o pred- stupeň k najvyššej kategórii Biodynamic. Implementácia korešponduje s nariadením EÚ z roku 2012. USA majú vlastné a odlišné regulácie tejto skupiny vín.
Vynikajúce organické (certifikované) vína sú Víno Natural Domin & Kušický, Bodegas Felix Callejo zo Španielska, Domaine Laporte z Francúzska, Tormaresca z Talianska alebo Emiliana z Čile.
Biodynamické
Duchovne a prakticky sú vrcholom pyramídy vína, označované a certifikované ako Biodynamické (Biodynamic z gréckeho bios – život a dynamikos – sila,energia). Ich spirituálnym otcom bol rakúsky filozof Rudolf Steiner. Steiner formuloval v dvadsiatych rokoch minulého storočia myšlienky a postupy, ktoré vychádzajú z gréckych, rímskych a egyptských čias.
Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov aj napriek tomu, že nepomenúvajú konkrétne kroky. V skratke sa jedná o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti, teda imunity. Tá by sa mala vytvárať aj na základe prírodných postupov s využívaním energie okolia ako aj cyklov života rastliny.

Rešpektuje polohu slnka a mesiaca pre obdobia vhodnejšie k jednotlivým úkonom vo vinici. Thomas Duroux zo Château Palmer hovorí: „Ak chcete aby vaše vinárstvo bolo žijúcim organizmom, je logické, že nie je inej možnosti len vyrábať vína týmto spôsobom“. Certifikát Biodynamic majú napr. Gérard Bertrand a jeho Domaine Cigalus (Demeter), Ferraton Père & Fils ( Eco Cert), Domaine Zind-Humbrecht (Biodyvin), Emiliana Coyam (Demeter).
Pomerne veľkou skupinou sú vína bez certifikátu. Medzi nimi je pozoruhodné množstvo organickych a biodynamických reprezentantov, ktorí nebazírujú na oficiálnom certifikáte. Ich vína patria k najlepším bez ohľadu na to, čo je uvedené na etikete. Napr. Ximénez-Spínola zo Španielska či Domaine du Clos-Frantin a Domaine du Pavillon (A. Bichot) z Francúzska, Fundus Regius a Strekov 1075 zo Slovenska.
Krajinou s najväčším množstvom ekologicky obhospodarovanými vinohradmi je Rakúsko. Vo Francúzsku šesť vinohradníckych oblastí má organický režim presahujúci 10% z celkovej plochy. V oblasti Bordeaux je 480 vinárstiev s certifikátom Organic (29 s Biodynamic).
Ako chutia tieto vína? Najlepšie z nich lacno nezdôrazňujú spôsob ako vznikajú. Skôr sa orientujú na vnímavých a trpezlivých obdivovateľov schopných oceniť jemné detaily a potenciál pre ich archiváciu. Mená ako Château Pontet-Canet, Château Palmer, Domaine Zind-Humbrecht, Chapoutier či Château de la Roche aux Moines hovoria za všetko.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku