Ako by mala taká degustácia vína vyzerať?
Uchopte pohár s vínom za stopku a v 45 stupňovom uhle sledujte vzhľad vína na bielom pozadí (napríklad ponad biely papier, ktorý môžete umiestniť na stôl). Hodnotí sa čírosť a farba. Následne privoňajte k vínu. Netreba sa báť. Pohár opäť trochu naklonte a celý nos strčte do pohára.
Odporúča sa nos umiestniť nie do stredu pohára, ale k jeho okraju, nakoľko po okraji pohára stúpa prevažné množstvo aromatických látok. Zhlboka sa nadýchnite a pokúste sa definovať vône. Teraz pohárom zakrúžte a celý proces zopakujte.
Krúženie vínom v pohári napomáha aby sa lepšie zmiešalo so vzduchom a uvoľnili sa aromatické látky obsiahnuté vo víne – jeho vôňa bude preto ešte intenzívnejšia. Pri vôni sa hodnotí jej intenzita, jemnosť a kvalita. Následne sa konečne môžete napiť :).
Do úst naberte malé množstvo vína a nasajte trochu vzduchu. Vzduch je naozaj potrebné nasať – opäť pre uvoľnenie aróm vína. Ako iste viete, ústna a nosová dutina sú prepojené, a chuť je vo veľkej miere určená práve vôňou (pamätáte si, ako vám nič nechutí keď ste nachladnutý?). Takto sa vám odkryje oveľa širšie spektrum vôní a chutí. Víno dobre pregúľajte v ústnej dutine (na jazyku, na podnebí) a prehltnite.
V chuti sa hodnotí jej intenzita, jemnosť, kvalita a perzistencia – teda dĺžka dochute, ktorú pociťujete po tom, čo ste víno vypľuli alebo prehltli. V závere hodnotenia sa vínu udeľujú body aj za celkový dojem. Celé hodnotenie vína si môžete zapisovať do tabuľky, alebo hodnotiť „len tak“ pre seba.
Samozrejme, každý si môže zvoliť vlastný štýl hodnotenia, dôležité však je, aby ste si víno vychutnali. Vo všeobecnosti platí jedna zásada, že každé víno chutí inak s inými ľuďmi a na inom mieste.