Blog on topic Párovanie vína a jedla
Leave topicKačacia pečeň s cibuľovým chutney - RECEPT a tip na víno
26. 09. 2021Do našej kuchyne prišla jeseň. Ľahké letné šaláty pomaly nahrádzame bohatšími teplými jedlami. Práve pre toto obdobie sú typické kačacie a husacie hody. Klasickej pomaly pečenej kačke alebo husi s lokšami a kapustou len málokto odolá.
My si dnes však pripravíme s Lenkou kačaciu pečeň s cibuľovým chutney a k nej som pre vás vybrala zaujímavé víno z Alsaska od Oliviera Humbrechta.
Jeseň na tanieri – párovanie vína a jesenných jedál
22. 09. 2021Jeseň je plná farieb. Žltá, oranžová, červená, hnedá, tieto farby dominujú v jesennom menu na tanieri. Jeseň je gastronomickým sviatkom, dôležitú úlohu zohráva sezónnosť. Pečená hus, kačka, zverina, tekvica, huby a gaštany sú spojené s jeseňou. Tlmené hnedé odtiene lesných húb dopĺňa žiarivá oranžová farba tekvice. Čo sa týka vín, z ľahkých bielych a ružových dovolenkových vín pomaly prechádzame k plnším štýlom bielych a hlavne k červeným vínam.
Inšpirujte sa: Vína na husacie a kačacie hody
Hruškový tart s mandľovým krémom - RECEPT a tip na víno
16. 09. 2021Nastal čas zberu úrody. Naše ovocné sady nám prinášajú v tomto čase rôzne druhy ovocia ako slivky, hrozno, ale i hrušky a skoršie odrody jabĺk. Hrušky sú veľmi zdravé a chutné ovocie typické pre Slovensko. Z hrušiek sa dajú pripraviť rôzne pokrmy či už sladké alebo slané.
Lenka sa rozhodla pre vás upiecť hruškový tart s mandľovým krémom a k nemu som vybrala skvelé, prírodne sladké víno z odrody Pálava zo Žitavských viníc.
Pomaly dusená roštenka na červenom víne, mrkvové halušky - RECEPT a tip na víno
07. 09. 2021Oranžová a hnedá sú farbami jesene. Hovädzia roštenka je veľmi šťavnaté a kvalitné mäso. Mrkvové halušky sú inováciou tých klasických, zaujmú nielen svojou oranžovou farbou, ale i chuťou.
Farebnú kombináciu tohto pokrmu podčiarkne vyzreté červené víno Fleurie z vinárstva Chanson.
Čučoriedková torta - RECEPT a tip na víno
06. 09. 2021Čučoriedková sezóna práve vrcholí. Lenka si pre vás pripravila recept na vynikajúcu čučoriedkovú tortu, ktorá nielen skvele vyzerá, ale aj chutí.
I keď nie ste nositeľkami mena Andrejka, vyskúšajte toto slovenské polosladké ružové víno z vinárstva PD Mojmírovce k čučoriedkovej torte.