Ako nepreplatiť víno: rovnica o troch známych
06. 03. 2023Koľko sme ešte ochotní zaplatiť za fľašu vína? Ako sa zorientovať v momentálnej širokej ponuke vín, nakupovať pritom s rozumom a zbytočne nepreplatiť?
Zápisky z degustácie Masterclass Bordeaux - pravý breh
06. 03. 2023Bordeaux je vinohradnícka oblasť vo Francúzsku s bohatou eno-gastronomickou kultúrou. Považuje sa za meku vín. Ľavý a pravý breh sú dve oblasti Bordeaux oddelené ústím rieky Gironde, Dordogne a Garonne. Pravý breh je oblasť na sever od rieky Dordogne a ľavý breh je oblasť priamo južne od Garonne. Apelácia medzi nimi je známa ako Entre-deux-Mers. Prvá časť Masterclassu, ktorá sa konala 23.2.2023 vo vinotéke na Starej Vajnorskej v Bratislave, bola venovaná pravému brehu.
Château Topoľčianky prichádza so Chardonnay s etiketou od maliara Martina Lukáča
23. 02. 2023Toto Chardonnay vzniklo ako vzájomná inšpirácia vína a umenia. Autorom etikety je maliar Martin Lukáč, ktorého diela sú veľmi osobité a nespútané. Aké je víno pod jeho obálkou?
Novinka Ronco di Prepotto – „Víno je božská emócia“
22. 02. 2023Ronco di Prepotto patrí rodine Macorig od roku 1901. Toto rodinné vinárstvo, ktoré vyrába dokonalé vína, sa nachádza v nádhernej oblasti sa v oblasti Prepotto, v provincii Udine, v regióne Friuli-Venezia Giulia. Patrí k najvýznamnejším výrobcov vína v provincii Udine.
Coq au vin z kuracích supreme a TIP na víno
21. 02. 2023Coq au vin je výdatné francúzske jedlo. Ide o duseného kohúta (dnes sa používa kuracie mäso) na červenom víne s hubami, zeleninou a chrumkavou pancettou. Pripravte si počas tohto chladného počasia perfektný víkendový obed. Postupujte podľa Lenkinho receptu, ktorá namiesto kohúta použila kuracie supreme. A samozrejme nezabudnite na víno. Odporúčam vyskúšať k tomuto skvelému pokrmu víno Saumur-Champigny z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.