Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?


Víno Tureček
Víno Tureček je mladá, progresívne sa rozvíjajúca vinárska firma, ktorá sídli v najsevernejšej časti Záhoria v obci Vrádište, medzi mestami Holíč a Skalica.
Tradícia výroby vína v obci siaha minimálne do 15. storočia, čo potvrdzuje motív viniča aplikovaný v erbe obce spolu s vinárskym nožom. V rodine sa znalosti výroby vína odovzdávali z otca na syna v priebehu niekoľkých desaťročí. Práve táto dlhá tradícia v roku 2008 viedla k rozhodnutiu založiť si profesionálne vinárstvo, ktoré by skĺbilo rodinnú tradíciu s najmodernejšími súčasnými znalosťami vinohradníctva a vinárstva, získanými počas štúdia tohto odboru na Záhradníckej fakulte Mendelovej univerzity v Lednici na Morave. Práve vďaka odborným znalostiam a kontaktom s najlepšími slovenskými a moravskými vinármi sa vinárstvo rýchlo etablovalo na slovenskom trhu s vínom. Kvalitu vín potvrdzujú ocenenia získané na renomovaných vinárskych výstavách tak na Slovensku, ako aj v susedných krajinách.
Vinárstvo každý rok vyrobí okolo 10 druhov vín, prevažne z hrozna získaného z tých najlepších modranských a štúrovských vinohradov. Nájdu sa medzi nimi tak tradičné, suché akostné vína, ako aj moderné, prírodne sladké biele vína s vyšším obsahom zvyškového cukru, s ktorými sme si už získali srdce nejedného milovníka vín. Výnimočným vínom je Skalický Rubín. Toto víno musí byť vyrobené len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom území kopca Vintoperk, ktorý má charakteristické zloženie pôdy dávajúce tomuto vínu výsledný charakter. Víno je charakteristické svojou plnou chuťou a výrazným obsahom tanínov. Nadchne aj svojou farbou, od ktorej sa odvíja aj historický názov tohto vína.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku