offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Bravčová panenka s omáčkou a TIP na víno Emiliana

Bravčová panenka s omáčkou a TIP na víno Emiliana

Panenka je najchudšie bravčové mäso, ktoré sa čoraz častejšie objavuje v reštauráciách v jedálnom lístku. Lenka k panenke pripravila omáčku z pečených červených paprík a výborné oškvarkové krokety. K tomuto pokrmu odporúčam červené víno z vinárstva Emiliana Salvaje BIO 2022.


 

Bravčová panenka s omáčkou z pečených paprík, oškvarkové krokety 

Čas prípravy: 1 hodina, počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
800 g bravčovej panenky
farebné korenie v mlynčeku
morská soľ v mlynčeku 
olivový olej
Na omáčku 
3 červené väčšie kápie 
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku (nelúpané)
2-3 vetvičky čerstvého tymiánu 
soľ
mleté čierne korenie
100 ml hovädzieho vývaru
Škvarkové krokety 
300 g zemiakov 
50 g mletých oškvarkov
soľ 
1 vajce
hladká múka 
panko strúhanka 
mikro bylinky

Postup 

1.  Ako prvé si vytiahneme z chladničky panenku. Umyjeme a osušíme, očistíme od blán.

2.  Ochutíme soľou a mletým farebným korením. Necháme ju aspoň 30 minút odpočívať na kuchynskej doske.

3.  Zatiaľ si spravíme omáčku z červených paprík - Červené papriky rozkrojíme na polovice, očistíme od semiačok a poukladáme ich do zapekacej misy kožou hore.

4.  K nim vložíme strúčiky cesnaku v šupke, nakrájanú cibuľu na kolieska, tymián. Osolíme a okoreníme.

5.  Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 30 minút. Medzi tým si dáme variť zemiaky v šupke na krokety.  

6.  Z upečených paprík odstránime šupky, nakrájame ich na menšie časti a preložíme do väčšej misky spolu s upečenou cibuľou a cesnakom.

7.  Pomaly prilievame vývar a  s ponorným mixérom mixujeme. Vznikne nám jemná papriková omáčka. 

8.  Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na tenkom strúhadle a vložíme do misky.

9.  Pridáme k nim mleté škvarky a 2 lyžice hladkej múky, soľ podľa chuti. Zo zemiakovej zmesi vytvoríme väčšie guľky.

10.  Obalíme ich vo vajíčku a v panko strúhanke. Na rozohriatom oleji vysmažíme do zlatista. 

11. Na druhej rozohriatej panvici si opečieme panenku so všetkých strán asi 5 minút a vložíme do alobalu. Necháme 10 minút odpočívať a môžeme podávať. 

Servírovanie - Na plytký tanier vložíme krokety, omáčku a panenku. Posypeme mikro bylinkami. 

Kápia je odroda papriky, ktorá disponuje množstvom cenných látok, Vyznačuje sa o trochu tenšou šupkou, podlhovastejším tvarom a tiež výrazne sladšou chuťou. Svoj pôvod má v Strednej Amerike, na európsky kontinent ju spoločne s paradajkami a zemiakmi doviezol Krištof Kolumbus. Zaujímavosťou je, že Európania si najskôr konzumovali čerstvé plody, až neskôr začali sušenú a rozomletú papriku používať ako korenie. Je dokázané, že 150 g červenej papriky dodá organizmu dennú odporúčanú dávku betakaroténu. S paprikou môžete bojovať proti kôrnateniu ciev. Látky v paprike pôsobia na zlepšenie pružnosti kože a spomaľujú vznik vrások, všeobecne pôsobia preventívne proti rakovine.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Vo všeobecnosti sa surová paprika najlepšie hodí k bielemu alebo ružovému vínu. Grilovaná alebo pečená červená paprika sa lepšie kombinuje s červeným vínom, ale to nie je prísne pravidlo. Červená paprika má výraznejšiu chuť, pričom počas pečenia získava sladkosť. Smažené oškvarkové krokety sú bohatšie na tuky. K nim odporúčam víno s vyššou aciditou, ktoré redukuje bohatosť pokrmu. Všetky tieto aspekty spĺňa červené víno Salvaje z čilského organického vinárstva Emiliana. S bravčovou panenkou s omáčkou z pečených paprík a oškvarkovými kroketami tvorí skvelú kombináciu chutí. Zaujímavé spojenie modrej odrody Syrah si dobre rozumie s bohatšou úpravou panenky s omáčkou a biela odroda Roussanne (5%) svojou sviežou kyselinkou redukuje tuk krokiet. 

Odporúčanie someliérky:

Emiliana Salvaje Syrah Roussanne BIO 2022

Hrozno pochádza zo štyroch vybraných parciel vinohradu Quebrada v Casablance, severne od Santiaga. Vinohrad pozitívne ovplyvňovaný prúdením chladného vzduchu z Tichého oceánu. Spolu so štrkovou pôdou a piesčitým reliéfom umožňujú rast hlbokému koreňovému systému. Klimatické podmienky priaznivo prispievajú k ekologickému pestovaniu viniča. Hrozno sa po viacnásobnej selekcii šetrne spracuje a následne prirodzene fermentuje v nerezových nádržiach, spoločne bez pridania oxidu siričitého. Po fermentácií vyzrieva 5 mesiacov v betónových, kónických nádobách. Unikátne víno s hlbokou, intenzívnou farbou. Vôňa je zložená s tónov bobuľového ovocia, čiernych olív a byliniek. Chuť pôsobí šarmantným dojmom s množstvom vitality a prirodzeným prejavom. Dlhý, minerálny záver. Víno na eshope.

 

Vinárstvo Emiliana

Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinohradov. V roku 1986 bolo založené Rafaelom a Juanom Guilisasti. Vinice sa nachádzajú v oblastiach Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limary, sú ovplyvnené pacifickým prúdom a pohorím Ánd. Konzultantom vinárstva je Álvaro Espinoza. Emiliana vyrába vína vo viacerých kategóriách. Základná rada Adobe, Novas, nasledovaná prestížnymi vínami Gê a Coyam. Gê z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii biodynamic.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.