offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Malbec = hviezda Argentíny

Malbec = hviezda Argentíny

Odroda Malbec, známa svojou sýtou fialovou farbou a bohatou štruktúrou trieslovín, sa pestuje vo vinohradníckych oblastiach po celom svete, vrátane juhozápadného Francúzska a Bordeaux. Stal sa vlajkovou loďou Argentíny.

Oslavujeme Malbec Day 17. 4. - Malbec v akcii až -20%


Pôvod

História tejto odrody je hlboko zakorenená vo Francúzsku, kde zohrávala významnú úlohu v klasických zmesiach Bordeaux. Keďže sa hrozno v posledných rokoch stalo menej relevantným v Bordeaux, stala sa hviezdou v apelácii Cahors v juhozápadnom Francúzsku. Často sa označuje ako odroda, ktorá produkuje „čierne“ vína. TIPY na vína: Folie Rouge, Malbec 2020Le Puy Emilien BIO 2018, Château du Cedre Le Cédre, Cahors, BIO 2019

Hľadanie domova v Argentíne

Malbec je momentálne najviac uznávaná pre svoju argentínsku produkciu, najmä v provincii Mendoza. S najväčšou výsadbou viniča na svete ponúka Argentína pestrú škálu štýlov od vín s plným telom a bohatosťou, ktoré sa nachádzajú v nižších nadmorských výškach, až po elegantnejšie, sviežejšie vyrábané vo vyšších nadmorských výškach.

Okrem toho sú tieto vína rozložené v širokom cenovom spektre, ktoré ponúka všetko od vín s vysokou hodnotou až po ultra prémiové určené pre ďalšie vyzrievanie vo fľašiach. TIPY na vína: Rutini Apartado Gran Malbec 2015Mascota Vineyards Gran Mascota Malbec 2018

Veľkú časť úspechu Malbecu v Argentíne možno pripísať jedinečnému pestovateľskému prostrediu vo všetkých vinohradníckych oblastiach. Slnečné podmienky v meste Mendoza, ktoré odpočíva pod dažďovým tieňom z pohoria Ánd, tiež poskytujú výrobcom príležitosť praktizovať ekologické vinohradníctvo s malou hrozbou hniloby alebo plesní. Ale ako vo všetkých regiónoch, aj tu existujú určité výzvy, ktorým Mendoza čelí, vrátane letného krupobitia a jarných mrazov. Vo vinohrade možno prijať opatrenia na zvládnutie týchto problémov, ako je sieťovanie na ochranu viniča.

Argentínsky Malbec bol predtým vysadený v pergolovom systéme, miestne známy ako parral, aby chránil hrozno pred obrovským teplom pri zemi a poskytoval tieň. Vinič sa teraz primárne pestuje vertikálnym systémom Guyot, čo umožňuje modernejšie techniky manažmentu kvapkovej závlahy. 

Podnebie a geografia

V rámci Mendozy majú vinohrady svoju vlastnú klímu a súbor pestovateľských podmienok, ktoré predstavujú širokú škálu. Stredná Mendoza je pre produkciu odrody Malbec historicky významná a sídli tu mnoho z najslávnejších výrobcov. Luján de Cuyo je známe výrobou niektorých z najlepších Malbecov. Väčšina z nich je vysadená v nadmorskej výške 900 až 1 100 metrov (2 950 – 3 610 stôp). 

Ďalej na juhozápad a neďaleko Ánd sa tiež vyrába vysokokvalitné víno v malebnom údolí Uco. Tu sa nachádzajú  jednyz najvyšších viníc v Mendoze, ktoré dosahujú nadmorskú výšku až 1 500 metrov – 2000 metrov. Vinič, ktorý sa tu pestuje, využíva slnečné dni, po ktorých nasledujú chladné noci. Tie pomáhajú zachovať v hrozne aciditu. TIPY na vína: Rutini Colección Malbec 2020Alfa Crux BETA CRUX Corte 2017Alfa Crux ALFA CRUX Corte 2016

Mimo Francúzska a Argentíny sa Malbec pestuje v Kalifornii, Austrálii a na Novom Zélande. Ochutnajte víno Villa Maria Private Bin Merlot – Malbec 2019.

Výroba a spracovanie

Hoci hrozno odrody Malbec má svoje vlastné, jedinečné vlastnosti, spôsob spracovania hrozna vo vinárstvach zohráva kľúčovú úlohu v konečnom štýle a kvalite vína. Tieto výrobné metódy môžu zahŕňať všetko od výberu miesta a riadenia výnosu až po metódu extrakcie a teplotu fermentácie, maceráciu po fermentácii až po vyzrievanie vína v dubových sudoch. Vinári v súčasnosti experimentujú s jemnejšou extrakciou, aby vytvorili elegantnejší štýl. S pokračujúcim skúmaním výrobných techník môžu spotrebitelia čoraz viac nájsť svetlejšie a kvetinovejšie štýly vín Malbec. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.