Dnes je La Marca jedným z najvýznamnejších talianskych výrobcov šumivého vína. Podporuje vinohradníkov pri pestovaní hrozna a slúži ako obchodná platforma na podporu predaja Prosecca.
Vinárstvo Emiliana oslavuje Deň Zeme 2024
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%
Emiliana v súlade s prírodou
Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinohradov. V roku 1986 bolo založené Rafaelom a Juanom Guilisasti. Vinice sa nachádzajú v oblastiach Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limar, sú ovplyvnené Pacifickým prúdom a pohorím Ánd. Konzultantom vinárstva je Álvaro Espinoza. Emiliana vyrába vína v 6 kategóriách. Základný rad Adobe Reserva, Novas, potom Signos de Origen nasledovaný prestížnymi vínami Ge a Coyam, šumivé vína a Late Harvest. Ge z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii Biodynamic. Ide o zmes Carmenere, Syrah a Cabernet Sauvignon, ktorá zreje 16 mesiacov vo francúzskych sudoch. Vinárstvo sa neúnavne usiluje o výbornú kvalitu svojich vín, pričom vždy dodržuje základné princípy ochrany životného prostredia.
Deň Zeme
Od roku 1970 sa Deň Zeme oslavuje po celom svete, cieľom je zvýšiť povedomie o otázkach životného prostredia a ochrane našej planéty. Pri odhadovanom veku 4,543 miliardy rokov stratila Zem za poslednú dobu jednu tretinu svojej divokej prírody. 35 rokov a zmena klímy naďalej spôsobuje zmätok po celom svete. Vinárstvo Emiliana si tento problém uvedomuje od svojich počiatkov a prevádzkovaním organického a biodynamického poľnohospodárstva sa stáva súčasťou tejto oslavy. Rok čo rok – už viac ako štvrť storočia – Emiliana obnovuje svoj záväzok k starostlivosti o prírodu a vyzýva fanúšikov, aby sa pripojili k spoločnej veci. Emiliana vyzýva, aby sme si uvedomili, že Zem a jej ekosystémy nám dávajú život. Spoločne sme teda zodpovední za zachovanie biodiverzity, znižovanie našej uhlíkovej stopy, prijímanie udržateľnejších a ekologickejších praktík a propagácia ekologickejšieho životného štýlu s cieľom vybudovať lepšiu budúcnosť.
Ďalšie články
Cava ¡Hola! z Barcelony je poctou všetkým obyvateľom a návštevníkom, ktorí prichádzajú alebo bývajú v Barcelone. Značku Cava ¡Hola! vytvorili v roku 2014 dvaja belgickí podnikatelia, Christopher Heirwegh a Christel Weemaes, ktorí sa presťahovali do Barcelony so snom vytvoriť najlepšiu organickú Cavu. Dnes po desiatich rokoch vyvážajú približne 85 % produkcie Cavy do 25 krajín sveta. Najobľúbenejšie sú Cava ¡Hola! Brut & Cava ¡Hola! Brut Pink.
Akcia do 30.4. - Prosecco & Cava až -30%.
Vinárstvo Château du Cédre je referenciou oblasti Cahors a esenciu Malbecu. V posledných rokoch vinári v tejto časti Francúzska experimentujú aj s bielymi odrodami. Medzi najznámejších inovátorov v Cahors patrí Pascal a Jean-Marc Verhaeghe. Dňa 18. apríla v sprievode Aurore del Vitto zo Château du Cedre, Maxime Ploux z Accents-Terroirs a sommeliera Rasťa Šutáka sme mali možnosť ochutnať osem skvelých vín zo Ch. du Cédre.
Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.