offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vplyv vína na naše zdravie

Vplyv vína na naše zdravie

Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.


Stručná história „enoterapie“

Vzťah medzi vínom a zdravím siaha ďaleko do minulosti. Staroegyptské hieroglyfy a sumerské tabuľky z roku 2 200 pred našim letopočtom dokumentujú víno ako najstarší liek vyrobený človekom na svete. Od starovekého Grécka a Ríma až po stredovek ľudia používali víno na všetko. Zabíjal baktérie v pitnej vode, pôsobil ako pomôcka pri trávení, čistil rany, zmierňoval bolesti a liečil letargiu. Hippokrates, „otec klinickej a molekulárnej medicíny“, presadzoval zdravotné prínosy vína, rovnako ako babylonskí králi, perzskí lekári a katolícki mnísi. Židovský Talmud jasne hovorí: „Víno je na prvom mieste zo všetkých liekov: všade tam, kde víno chýba, sú potrebné lieky."

Stredomorské lekcie o víne a zdraví

Strava a životný štýl v oblastiach Stredomoria majú už dlho známy pozitívny vplyv na zdravie človeka. Francúzsky vedec Renaud pozoroval paradoxný vzťah medzi zdanlivo nie príliš zdravou stravou svojich krajanov. Vysoký obsah tuku, vysoký obsah mliečnych výrobkov a každodenné pitie vína k jedlu vedie k nízkemu výskytu koronárnej choroby srdca. Francúzsky národ miluje víno, bagety aj  syry a prevyšuje oproti iným krajinám v priemernej dĺžke života.

Francúzska vitalita sa pripisuje kultúrnej hodnote pitia 2-3 pohárov vína denne k jedlu. Najdlhšie žijúci ľudia vo Francúzsku žijú v regióne Gers na juhozápade. Tu sa štandardne konzumujú jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov ako foie gras, klobása, cassoulet či syry. Miestne červené vína z oblasti ako Madiran, Cahors a Bergerac redukujú tento tuk. Triesloviny a kyseliny z týchto vín nielenže redukujú tuk tráviaceho traktu, ale sú bohaté na prokyanidíny prospešné pre srdce. TIPY: Domaine Laougué Madiran Camy 2020Château du Cedre Juvéniles Cahors Malbec, BIO 2021

Víno v stredomorskej strave

Stredomorská strava, ktorá je známa svojimi zdraviu prospešnými účinkami, spája miernu konzumáciu alkoholu (väčšinou červeného vína) s menším množstvom mäsa a vyššou spotrebou zeleniny, ovocia, orechov, strukovín, semienok a olivového oleja. Strava v striktnezdravotnom zmysle je však len časťou príbehu. Spolu s kuchyňou je víno neoddeliteľnou súčasťou kultúry, histórie a životného štýlu Stredomoria. TIP: Gérard Bertrand Château de La Soujeole, Malepére, BIO 2018

Zdravotné výhody vína

Polyfenoly sú kľúčom k výhodám vína pre zdravie. Triesloviny a flavonoidy poskytujú vínu štruktúru, textúru a chuť. Polyfenoly sa nachádzajú v šupkách a semenách hrozna. Zachytávajú voľné radikály z buniek tela. Zloženie a koncentrácia polyfenolov vo víne sa líši podľa odrody hrozna, ročníka, geografie, podnebia a vinifikácie. Červené víno má asi 10-krát viac polyfenolov ako biele (väčšinou kvôli macerácii šupiek hrozna). TIP: Giménez Méndez Premium Tannat 2020

Resveratrol - Kráľ polyfenolov

Resveratrol sa ukázal ako jediný zdraviu prospešný polyfenol. Dobrou správou pre nás je, že modré hrozno má spolu s olivovým olejom jedny z najvyšších koncentrácií v prírode. Harvardský genetik David A. Sinclairv knihe Lifespan (2019) popísal účinky resveratrolu na predlžovanie života. Sinclairv: „Najlepšie vína na svete sa vyrábajú v pôde vystavenej slnku alebo z odrôd citlivých na stres, ako je Pinot Noir; ako asi tušíte, obsahuje najviac resveratrolu.“ TIP: Domaine Chanson Beaune Gréves Premier Cru 2020

Produkcia resveratrolu v rastlinách je odpoveďou na stres, čím slúži na prežitie. To vysvetľuje, prečo hrozno, ktorý zápasí o vodu a živiny, má najvyššiu úroveň zo všetkých. Sinclair poukazuje na to, že ľudia sú najvitálnejšie pri správnom množstve stresu. Nehovorí však o strese, ktorý máte z dňa v kancelárii. Namiesto toho je to stres z cvičenia, prerušovaného pôstu a terapií teplých/chladných v kombinácii s diétou s vysokým obsahom resveratrolu. 

„Tvoje telo je vinica! Staraj sa oň opatrne, ale nechaj ho bojovať.“

Stav vína a srdca

Od Renaudovej práce na francúzskom paradoxe, rastúci počet výskumov potvrdil, že polyfenoly vo víne, najmä resveratrol, majú kardioprotektívny účinok. Pravidelné mierne pitie vína môže chrániť a znižovať srdcové choroby, ako je hypertenzia, ochorenie koronárnych artérií a cukrovka. Resveratrol pomáha rozkladať cholesterol, zvyšuje využitie glukózy a kontroluje hladiny stresu. To všetko vytvára menší tlak na srdce a udržiava prietok krvi. Ďalším polyfenolom, ktorý chráni srdce a podporuje dlhovekosť, je prokyanidín, ktorý sa nachádza v trieslovinách červeného vína.

Víno a rakovina

Nedávne štúdie ukázali, že umiernená konzumácia vína, ako pri stredomorskej strave, môže chrániť pred určitými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny pankreasu, prsníka, vaječníkov, kože, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva a prostaty. Polyfenoly prítomné v červenom víne, najmä resveratrol a prokyanidín, majú antioxidačné účinky, ktoré zabíjajú voľné radikály a bránia rastu nádorov.

Ďalšie zdravotné prínosy vína (najmä resveratrolu)

•    Chráni pred stratou kostnej hmoty súvisiacou s vekom (homeostáza)
•    Zlepšuje funkciu obličiek, fibrózu a nežiaducu toxicitu liekov
•    Chráni pred degeneratívnymi ochoreniami očí
•    Znižuje hladinu glukózy, čo pomáha pri liečbe alebo prevencii cukrovky
•    Zlepšuje zdravie čriev odstránením zlých baktérií a metabolizmom zdravých polyfenolov
•      Predlžuje ženskú a mužskú plodnosť zvýšením dĺžky života vaječníkov a spermatogenézy
•    Protizápalové a antioxidačné účinky napomáhajú fungovaniu krvného systému
•    Ochrana pokožky pred UV žiarením a melanómom
•    Zlepšuje zdravie pľúc prevenciou fibrogenézy, dysfunkcie, astmatických účinkov

Niektoré štúdie tvrdia, že pohár alebo dva červeného denne sú prospešné pre zdravie. Dôkazom je pravdepodobne dlhá dĺžka života a nízka miera srdcových chorôb v Stredomorí, kde psycho-sociálne výhody vína dopĺňajú jeho zdravotné aspekty.

Víno ako spoločenský rituál

Spoločenské rituály, či už formálne alebo neformálne, hrajú dôležitú úlohu v zdraví a pohode. Lekár Hippokrates, inšpirovaný epikurejskou filozofiou, obhajoval holistický prístup k zdraviu, v ktorom bolo potrebné priateľstvo, potešenie a víno.

Pôžitok z dobrého vína a spoločnosti ponúka aj úľavu od šialenstva sveta, a tak nás víno dokáže doslova vrátiť k rozumu. Ako poznamenáva kórejsko-nemecký filozof Byung-Chul Han, naša „spoločnosť vyhorenia“ sa orientuje na vita activa a zároveň prehliada vita kontemplativa.

Rituálny proces vína nám pomáha spomaliť a stať sa vedomými a prítomnými. To môže byť dôležité pre zdravie a pohodu. Zapájanie sa do regeneračných aktivít sa ukázalo ako veľmi dobré pre naše zdravie. Tieto činnosti nás môžu tiež urobiť produktívnejšími a kreatívnejšími.

Psycho- sociálne zdravotné výhody vína

Víno má psycho-sociálne výhody, ktoré podporujú celkovú životnú pohodu. Výskum zistil, že alkohol uvoľňuje dopamín, neurotransmiter, ktorý je do značnej miery zodpovedný za prežívanie potešenia. A čo viac, hydroxytrosol, fenolová zlúčenina a antioxidant prítomný vo víne a olivovom oleji, napomáha uvoľňovaniu dopamínu za pomoci etanolu. Ukázalo sa, že resveratrol vo víne má neuroprotektívne účinky, vrátane ochrany pred poškodením, ktoré vedie k Alzheimerovej chorobe a demencii. Španielska štúdia zistila súvislosť medzi nízkym až stredným príjmom alkoholu a nižším výskytom depresie. Zdá sa však, že čokoľvek nad „mierne“ pitie zvyšuje riziko.

Zapojenie sa do krásy vína

Vinohradnícke oblasti a vinice sú nielen krásne, ale môžu byť aj „terapeutickou krajinou“. Antropológia a kultúrna geografia ich definujú ako priestory liečenia, najmä tam, kde sa prírodné a sociálne prostredie prekrýva. Zatiaľ čo návšteva krajiny môže byť terapeutická, neuroveda ukazuje, že aj predstava alebo predvídanie návštevy takýchto miest môže uvoľniť takmer rovnaké hladiny dopamínu ako pri skutočnej návšteve. 

TIP: LA NASCOSTA Saltamacchia – Orcia 2019

Hľadanie významu vo víne

Ďalším psychologickým zdravotným prínosom vína je zmysel, niečo, čo všetci hľadáme. Víno má významnú históriu, ktorá nás spája so starými civilizáciami, náboženskými tradíciami, krajinou, podnebím a komunitou. Záujem o víno sa môže ľahko rozvinúť vo vášeň, ktorá nás posiela na zmysluplné cesty za hlbším porozumením a ocenením vína. Po vyzdvihovaní mnohých zdravotných výhod vína potrebujeme ešte posledné sociologické. Dánska štúdia ukazuje, že pitie vína je všeobecným ukazovateľom „optimálneho sociálneho, kognitívneho a osobnostného rozvoja v Dánsku“. Štatisticky sú ľudia, ktorí pijú víno, vzdelaní, majú vyššie príjmy a celkovo sú v lepšom zdravotnom stave ako ľudia, ktorí pijú pivo, destiláty a dokonca aj tí, ktorí nepijú alkohol. Ako by povedal sociológ Max Weber: Zdá sa, že medzi vínom a pozitívnymi životnými výsledkami existuje „voliteľná spriaznenosť“.

Víno a dobrý život

Víno ako produkt prírody a kultúry je zdravotná a psycho-sociálna záležitosť, ktorá si vyžaduje viacero pohľadov. Samozrejme, žať zdravotné benefity vína znamená vyvažovať zdravotné riziká alkoholu. Akákoľvek nadmerná konzumácia (2-3 poháre denne pre mužov, 1-2 pre ženy) zruší výhody. Všetci máme ťažké dni alebo noci, preto zvážme jeden alebo dva dni bez vína v týždni, aby sa veci vyvážili.

Vínu je najlepšie priblížiť stredomorský štýl ako súčasť zdravej výživy a životného štýlu. Môže to zlepšiť šance na dlhý a dobrý život. To znamená, že môžeme žiť, aby sme objavovali nespočetné veľa vín z celého sveta.

Prevzaté: WineFolly

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.