Stav vína a srdca
Od Renaudovej práce na francúzskom paradoxe, rastúci počet výskumov potvrdil, že polyfenoly vo víne, najmä resveratrol, majú kardioprotektívny účinok. Pravidelné mierne pitie vína môže chrániť a znižovať srdcové choroby, ako je hypertenzia, ochorenie koronárnych artérií a cukrovka. Resveratrol pomáha rozkladať cholesterol, zvyšuje využitie glukózy a kontroluje hladiny stresu. To všetko vytvára menší tlak na srdce a udržiava prietok krvi. Ďalším polyfenolom, ktorý chráni srdce a podporuje dlhovekosť, je prokyanidín, ktorý sa nachádza v trieslovinách červeného vína.
Víno a rakovina
Nedávne štúdie ukázali, že umiernená konzumácia vína, ako pri stredomorskej strave, môže chrániť pred určitými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny pankreasu, prsníka, vaječníkov, kože, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva a prostaty. Polyfenoly prítomné v červenom víne, najmä resveratrol a prokyanidín, majú antioxidačné účinky, ktoré zabíjajú voľné radikály a bránia rastu nádorov.
Ďalšie zdravotné prínosy vína (najmä resveratrolu)
• Chráni pred stratou kostnej hmoty súvisiacou s vekom (homeostáza)
• Zlepšuje funkciu obličiek, fibrózu a nežiaducu toxicitu liekov
• Chráni pred degeneratívnymi ochoreniami očí
• Znižuje hladinu glukózy, čo pomáha pri liečbe alebo prevencii cukrovky
• Zlepšuje zdravie čriev odstránením zlých baktérií a metabolizmom zdravých polyfenolov
• Predlžuje ženskú a mužskú plodnosť zvýšením dĺžky života vaječníkov a spermatogenézy
• Protizápalové a antioxidačné účinky napomáhajú fungovaniu krvného systému
• Ochrana pokožky pred UV žiarením a melanómom
• Zlepšuje zdravie pľúc prevenciou fibrogenézy, dysfunkcie, astmatických účinkov
Niektoré štúdie tvrdia, že pohár alebo dva červeného denne sú prospešné pre zdravie. Dôkazom je pravdepodobne dlhá dĺžka života a nízka miera srdcových chorôb v Stredomorí, kde psycho-sociálne výhody vína dopĺňajú jeho zdravotné aspekty.