offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Všetko, čo chcete vedieť o whisky

Všetko, čo chcete vedieť o whisky

Whisky patrí k najstarším destilátom na svete. Pôvod má v Škótsku a Írsku, odkiaľ dobyla celý svet. Najmä v USA, Indii a Japonsku sa postupne stala veľmi populárnou. To, čo Škóti nazývajú „voda života“, sa stáva čoraz populárnejšou investíciou.

19. 4. - MasterClass Koval - Whisky fest v Bratislave


Čo je Whisky? 

Podľa predpisov Spojeného kráľovstva sa môže označovať whisky iba vtedy, ak bola vyrobená podľa nasledujúcich kritérií:

• Vyrobená len z obilnín
• Zrenie v dubových sudoch minimálne 3 roky
• Fľašované s minimálne 40% abv.

Whisky alebo produkty podobné whisky sa vyrábajú vo väčšine oblastí pestovania obilia. Líšia sa podľa obilniny, obsahu alkoholu a kvalitou.

•    Sladová whisky – vyrobená zo sladového jačmeňa
•    Obilná whisky – vyrobená z akéhokoľvek druhu obilia

 

Single Malt Whisky sa vyrába výhradne zo sladu z naklíčeného jačmeňa a destilácia prebieha  v medených nádobách. Následne zreje v dubových sudoch. „Single malt“ pochádza z jednej pálenice. Pokiaľ nie je whisky označená ako „single-cask,“ obsahuje whisky z viacerých sudov a rôznych ročníkov. Vo väčšine prípadov jednotlivé whisky nesú názov pálenice s uvedením veku.

TIPY na whisky: Laphroaig Islay Single Malt 10r. Scotch whisky 40,0%Glenfiddich Scotch 18YO whisky 40%

Blended Whisky sa vyrába zo zmesi rôznych druhov whisky. Zmes môže obsahovať whisky z mnohých páleníc. Názov značky môže vynechať názov pálenice. Väčšina škótskej, írskej a kanadskej whisky sa predáva ako súčasť zmesi. Zaujímavosťou je, že väčšina blended whisky vznikne miešaním 10 až 50 rôznych whisky.

Destilácia

Destilačný prístroj na výrobu whisky je zvyčajne vyrobený z medi, pretože z alkoholu odstraňuje zlúčeniny na báze síry. Najjednoduchší, štandardný destilačný prístroj je bežne známy ako kotlíkový destilačný prístroj, ktorý pozostáva z jednej vyhrievanej komory a nádoby na zachytávanie čisteného alkoholu. Stĺpové destilačné prístroje sa často používajú pri výrobe obilnej whisky a sú najbežnejšie používaným typom destilačných prístrojov pri výrobe bourbonu a iných amerických whisky. 
 

Zrenie 

Whisky nevyzrievajú vo fľaši, iba v sude, takže „vek“ whisky je len čas medzi destiláciou a fľaškovaním. To odráža, do akej miery sa sud interagoval s whisky a zmenil jej chuť. Po dekáde alebo dvoch ďalšie zrenie v sude nemusí chuť whisky nevyhnutne zlepšiť.

Počas zrenia v drevených sudoch, najmä sudoch z amerického a francúzskeho duba, whisky prechádza šiestimi procesmi, ktoré prispievajú k jej konečnej chuti: extrakcia, odparovanie, oxidácia, koncentrácia, filtrácia a farbenie. Sudy používané na dozrievanie bourbonu musia byť nové.

Po použití na tento účel sa tieto sudy zvyčajne vyvážajú na použitie pre dozrievaní iných whisky. Niekedy sa nechávajú whisky dozrievať v sudoch, ktoré sa predtým používali na dozrievanie portských vín alebo sherry, aby im dodali konkrétne chute. TIPY na whisky: Koval Bourbon Whiskey Organic 47, Journeyman Featherbone Bourbon Whiskey 45%

S akou whisky by ste mali začať?

Keď začínate, je dôležité ako prvé kúpiť si niekoľko fliaš za veľmi dobrú cenu. Mali by ste odložiť komplikované whisky. Na začiatku sa vyhnite rašelinovej whisky. Neponáhľajte sa. Predtým to chce trochu cviku a dokážete jasne identifikovať jednotlivé arómy a chute.

Ako spoznáte dobrú whisky?

Vaším prvým krokom by malo byť hľadanie krajiny pôvodu. Ak to nie je uvedené, ingrediencie môžu pochádzať odkiaľkoľvek. Všimnite si typ whisky. Single malt škótska whisky ponúka výbornú kvalitu. Ako druhé kritérium je uvedenie názvu pálenice. Tretím kritériom je vek whisky. Nakoniec, cena môže byť ukazovateľom aj pre obsah.

Skladovanie whisky

Otvorená fľaša whisky môže byť uložená pol roka až jeden rok. Potom kyslík začne meniť chuť whisky (prostredníctvom oxidácie). Trvanlivosť otvorenej fľaše môžete predĺžiť opatrným preliatím whisky do menšej fľaše. Vždy uchovávajte fľašu uzavretú. Neotvorené fľaše sa najlepšie skladujú vo zvislej polohe. Nevystavujte whisky priamemu slnečnému žiareniu alebo nadmernému teplu. Whisky sa musí uchovávať na chladnom a suchom mieste, ktoré je primerane tmavé.

Niektorí predajcovia whisky ponúkajú službu skladovania a úschovy, ktorá sa o to postará za vás, samozrejme za poplatok.

Pohár na Single Malt Whisky je ideálny na zdôraznenie elegantnosti. Bol navrhnutý ako výsledok série workshopov v roku 1992. Má predĺžený tvar na zrezanej stopke a obsahuje malý, mierne vytočený okraj, ktorý zvýrazňuje sladkosť. Je vyrobený z číreho krištáľu. Kolekcia Riedel Bar vznikla v spolupráci s najlepšími barmanmi a expertmi v oblasti destilátov. TIP na sklo: Riedel Vinum Bar Single Malt Whisky - balenie obsahuje 2 poháre 6416/80

Whisky ako investícia

Zber single malt whisky sa stal v posledných rokoch obľúbený koníček. Zabudnite na fľaše za 30 eur, ktoré nájdete na regáloch supermarketov. Najkvalitnejšia whisky sa môže predávať za závratné sumy. Za posledné desaťročie vzrástla hodnota vzácnych whisky o 582 %, podľa indexu Knight Frank Luxury Investment Index. V novembri 2023 sa na aukcii predala jedna fľaša 1926 Rare Macallan single malt za 2,7 milióna dolárov, čo je viac ako dvojnásobok jeho odhadovanej ceny.

Investícia do whisky vo fľašiach však môže byť riskantná. Menej je viac. Ak je na trhu k dispozícii menšie množstvo fliaš, tým vyššia bude vo všeobecnosti ich cena. Odporúča sa, aby ste pred prvým nákupom strávili značný počet hodín čítaním o whisky a páleniciach. Budete sa tiež musieť rozhodnúť, či budete kupovať fľaše alebo celé sudy. Fľaše budú jednoduchšie, pretože sudy prinášajú oveľa väčšie problémy so skladovaním a nákladmi na dopravu.

Trhu dominuje škótska whisky a preto sa v Škótsku nachádza mnoho špičkových liehovarov na svete. Skvelým príkladom je pálenica Macallan v regióne Speyside. V Írsku pálenica Midleton v grófstve Cork, zatiaľ čo v Japonsku je to pálenica Suntory Yamazaki.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.