Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Novembrový MasterClass patril vínam La Nascosta. Vinárstvo patrí slávnej talianskej vinárskej rodine Mastrojanni. Leží pár kilometrov od Montalcina, v srdci Val D'Orcia. Vína prišli osobne predstaviť bratia Luca a Nicola Mastrojanni.
Vinárstvo La Nascosta sa postupne formovalo od roku 2011. Antonio Mastrojanni patril medzi prvých vinárov v Montalcine, riadil vinárstvo Mastrojanni. Po smrti svojho otca Gabriela Mastrojanniho v roku 2009 vinárstvo predali spoločnosť „Illy Coffee Group“. Spolu so svojimi synmi Lucom a Nicolom vytvorili vo Val D´Orcia svoj nový príbeh. Antonio si uvedomil, že polohy v Orcii sú vynikajúce pre pestovanie odrody Sangiovese Grosso, ale sú tiež vhodné najmä pre biele odrody.
To ho viedlo k tomu, že popri odrodách Moscato a Malvasia vysadil aj medzinárodné odrody Sauvignon blanc, Chardonnay a Gewürztraminer. Postupne Antonio so synom Lucom vysadili nové vinohrady. Nicola ako architekt pomohol s návrhom projektu vinárstva a pivnice. Pivnica je určite jedným z najreprezentatívnejších prvkov vinárstva. V roku 2018, s prvým ročníkom vo fľaši, vznikla oficiálne La Nascosta.
Terroir Val d´Orcia ovplyvňuje neaktívna sopka Monte Amiata a blízkosť rieky Orcia. Seizmická a vulkanická činnosť sopky viedla k veľkej pôdnej rozmanitosti, naprieč regiónom, prevažne bohatej na bridlicu, ale aj na morské sedimenty. Vinohrady sa rozprestierajú v údolí na ploche 40 ha v nadmorskej výške 410 do 460 metrov, kde je dostatok prúdenia vzduchu. Všetky aktivity vo vinohradoch vykonávajú ručne, aby sa minimalizovalo používanie chemikálií a ťažkých strojov.
Podnebie vo Val D´Orcia sa vyznačuje dlhými a suchými letami a vysokými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou, až 14 °C.
Prvým vínom degustácie bol Moscaminer Toscana Bianco 2020. Zaujímavé spojenie odrôd Moscato Bianco a Giallo a Traminer Aromatico v pomere 50/50. Po zbere sa hrozno okamžite ochladí na 8 °C. Každá odroda sa vinifikuje oddelene podľa parciel, pri nízkej teplote s 10% podielom celých strapcov s pravidelným batonnage počas 9 mesiacov. Vo fľaši vyzrieva ešte pol roka pred uvedením na trh. Komplexná ovocno herbálna vôňa s náznakom šalvie a klinčekov. Chuť je svieža a elegantná, s dobre vyváženou kyselinkou a jemne olejovitou štruktúrou. Víno si zachováva cool climate charakter. Toto víno si hravo poradí aj s jahňacím lýtkom na bylinkách.
Gisso Toscana Sauvignon 2021 je veľmi zaujímavý Sauvignon, ktorého klony pochádzajú zo Štajerska. Hrozno z troch malých parciel s ílovito vápenatou pôdou. Po zbere sa ihneď schladí na 8 °C a následne sa vykoná druhý výber hrozna, po ktorom nasleduje odstopkovanie. Nasleduje tradičná vinifikácia s pravidelným batonnage počas 9 mesiacov. Atraktívna vôňa broskyne, grepovej kôry, manga s náznakom riečneho štrku a „podpazušníka obyčajného“. Chuť je elegantná s ovocným prejavom a jemnou, sviežou kyselinkou. Dochuť je minerálna a dlhá. Výborný partner k syrovému sufflé.
Pokračuje sa s vínom Chard´O Toscana Chardonnay 2020, ktoré pochádza z vinice s rozlohou cca 1,6 ha, na ílovitých pôdach, veľmi bohatých na vápenaté litoidy a sedimenty morského pôvodu. Fermentácia prebieha čiastočne v kadiach a čiastočne v 500-litrových sudoch (tonneaux) z francúzskeho dubu. Len časť bola vinifikovaná v sude s jablčno-mliečnou fermentáciou. Víno vyzrievalo 10 mesiacov v 500-litrových sudoch. V prvej časti pôsobí veľmi jemne a trochu zatvorene. Postupne s vyššou teplotou sa otvára v tónoch citrusov a žltého ovocia, veľmi decentný dotyk dreva. Chuť nadväzuje na vôňu, jemná s ovocnou a ľahko krémovou štruktúrou a úžasnou sviežou aciditou. Dlhý, minerálny záver.
Rosamatto Rosato 2022 je posledný nafľašovaný ročník. Podľa slov Lucu „to nie je typické ružové talianske víno“. Aj netypické zloženie 70% Sauvignon blanc a 30% Moscato Nero napovedá, že toto rosé bude iné. Hrozno pochádza z malej iba 0,7 hektárovej vinice v nadmorskej výške 400 metrov. Hrozno po zbere sa hneď schladí na 10 °C a hneď sa spracuje. Špecifické, ružové víno s veľmi výraznou ovocno kvetinovou vôňou. V chuti energické s pomerne plným telom, pričom si zachováva výbornú sviežosť, korenistý a minerálny charakter.
Skupinu červených vín začíname vínom Saltamacchia z dvoch rôznych ročníkov 2020 a 2019. 90% Sangiovese a 10% Merlot. Hrozno pre Saltamacchiu pochádza z dvoch viníc. Tieto vinice sú rozdelené miestnym zeleným porastom a rozprestierajú na celkovej ploche cca 1 hektár. Po dvojitej selekcii fermentuje v betónových nádržiach s čiastočným podielom celých strapcov. Delestage (narúšanie matolinového klobúka s jeho polievaním a prečerpávaním) trvá dva týždne. Potom nasleduje pomalé kvasenie a vyzrievanie vo francúzskych a rakúskych 500l sudoch po dobu 18 mesiacov. Ročník 2020 bol pomerne suchý ročník s dobrou úrodou. Po dlhšom čase v kalichu sa objaví vôňa kôstkového ovocia a fialiek. Chuť je pomerne mladá a zároveň harmonická so sviežim ovocným štýlom a len čiastočne integrovanými trieslovinami. Ročník 2019 bol vyrovnanejší. Rozdiel medzi ročníkmi je pomerne veľký. Ročník 2019 je hlbší, temperamentný s elegantnou ovocnou štruktúrou trieslovín a veľmi peknou harmóniou. Víno je predurčené k vyzrievaniu.
Hrozno Sangiovese Grosso pre víno Giovesone Orcia Riserva pochádza z jedného, asi 20 ročného vinohradu s rozlohou 1,4 hektára. Vinica sa rozprestiera na ílovitej pôde, veľmi bohatej na vápenaté litoidy a sedimenty morského pôvodu. Víno vyzrieva dva roky vo francúzskych a rakúskych 500l sudoch a následne ešte rok vo fľaši. Prirodzená hroznová vôňa doplnená drobným červeným ovocím a citlivou prácou s drevom. V chuti šťavnaté s ovocným charakterom. S postupom času aj ďalšie vrstvy doplnené sviežou kyselinkou a jemnými trieslovinami a náznakom rustikálnosti. Výborné víno do gastronómie.
Na záver bratia Mastrojanni priniesli vzácne víno Passito firmato. Vyrába sa len výnimočne, konzumuje sa po kvapkách. Víno tvorí 50% odroda Petit Manseng, ktorá sa zberá s botrytídou, 25% Malvasia a 25% Moscato. Jeho výroba je náročná a vyžaduje si trpezlivosť a čas, avšak víno sa vám odvďačí veľmi koncentrovanou vôňou hrozienok, zrelých fíg, medu a agátového kvetu. Veľmi komplexná, plná, ovocná chuť. Sladkosť a koncentrácia vína je s citom vybalansovaná sviežou kyselinkou. Nekonečne dlho trvajúci záver.
Posledný tohtoročný MasterClass bude venovaný bielym vínam z Burgundska a ročníka 2022.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.