Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Zápisky z MasterClass La Nascosta Val D´Orcia
Novembrový MasterClass patril vínam La Nascosta. Vinárstvo patrí slávnej talianskej vinárskej rodine Mastrojanni. Leží pár kilometrov od Montalcina, v srdci Val D'Orcia. Vína prišli osobne predstaviť bratia Luca a Nicola Mastrojanni.
La Nascosta
Vinárstvo La Nascosta sa postupne formovalo od roku 2011. Antonio Mastrojanni patril medzi prvých vinárov v Montalcine, riadil vinárstvo Mastrojanni. Po smrti svojho otca Gabriela Mastrojanniho v roku 2009 vinárstvo predali spoločnosť „Illy Coffee Group“. Spolu so svojimi synmi Lucom a Nicolom vytvorili vo Val D´Orcia svoj nový príbeh. Antonio si uvedomil, že polohy v Orcii sú vynikajúce pre pestovanie odrody Sangiovese Grosso, ale sú tiež vhodné najmä pre biele odrody.
To ho viedlo k tomu, že popri odrodách Moscato a Malvasia vysadil aj medzinárodné odrody Sauvignon blanc, Chardonnay a Gewürztraminer. Postupne Antonio so synom Lucom vysadili nové vinohrady. Nicola ako architekt pomohol s návrhom projektu vinárstva a pivnice. Pivnica je určite jedným z najreprezentatívnejších prvkov vinárstva. V roku 2018, s prvým ročníkom vo fľaši, vznikla oficiálne La Nascosta.
Terroir Val d´Orcia ovplyvňuje neaktívna sopka Monte Amiata a blízkosť rieky Orcia. Seizmická a vulkanická činnosť sopky viedla k veľkej pôdnej rozmanitosti, naprieč regiónom, prevažne bohatej na bridlicu, ale aj na morské sedimenty. Vinohrady sa rozprestierajú v údolí na ploche 40 ha v nadmorskej výške 410 do 460 metrov, kde je dostatok prúdenia vzduchu. Všetky aktivity vo vinohradoch vykonávajú ručne, aby sa minimalizovalo používanie chemikálií a ťažkých strojov.
Podnebie vo Val D´Orcia sa vyznačuje dlhými a suchými letami a vysokými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou, až 14 °C.
Biele vína
Prvým vínom degustácie bol Moscaminer Toscana Bianco 2020. Zaujímavé spojenie odrôd Moscato Bianco a Giallo a Traminer Aromatico v pomere 50/50. Po zbere sa hrozno okamžite ochladí na 8 °C. Každá odroda sa vinifikuje oddelene podľa parciel, pri nízkej teplote s 10% podielom celých strapcov s pravidelným batonnage počas 9 mesiacov. Vo fľaši vyzrieva ešte pol roka pred uvedením na trh. Komplexná ovocno herbálna vôňa s náznakom šalvie a klinčekov. Chuť je svieža a elegantná, s dobre vyváženou kyselinkou a jemne olejovitou štruktúrou. Víno si zachováva cool climate charakter. Toto víno si hravo poradí aj s jahňacím lýtkom na bylinkách.
Gisso Toscana Sauvignon 2021 je veľmi zaujímavý Sauvignon, ktorého klony pochádzajú zo Štajerska. Hrozno z troch malých parciel s ílovito vápenatou pôdou. Po zbere sa ihneď schladí na 8 °C a následne sa vykoná druhý výber hrozna, po ktorom nasleduje odstopkovanie. Nasleduje tradičná vinifikácia s pravidelným batonnage počas 9 mesiacov. Atraktívna vôňa broskyne, grepovej kôry, manga s náznakom riečneho štrku a „podpazušníka obyčajného“. Chuť je elegantná s ovocným prejavom a jemnou, sviežou kyselinkou. Dochuť je minerálna a dlhá. Výborný partner k syrovému sufflé.
Pokračuje sa s vínom Chard´O Toscana Chardonnay 2020, ktoré pochádza z vinice s rozlohou cca 1,6 ha, na ílovitých pôdach, veľmi bohatých na vápenaté litoidy a sedimenty morského pôvodu. Fermentácia prebieha čiastočne v kadiach a čiastočne v 500-litrových sudoch (tonneaux) z francúzskeho dubu. Len časť bola vinifikovaná v sude s jablčno-mliečnou fermentáciou. Víno vyzrievalo 10 mesiacov v 500-litrových sudoch. V prvej časti pôsobí veľmi jemne a trochu zatvorene. Postupne s vyššou teplotou sa otvára v tónoch citrusov a žltého ovocia, veľmi decentný dotyk dreva. Chuť nadväzuje na vôňu, jemná s ovocnou a ľahko krémovou štruktúrou a úžasnou sviežou aciditou. Dlhý, minerálny záver.
Ružové víno
Rosamatto Rosato 2022 je posledný nafľašovaný ročník. Podľa slov Lucu „to nie je typické ružové talianske víno“. Aj netypické zloženie 70% Sauvignon blanc a 30% Moscato Nero napovedá, že toto rosé bude iné. Hrozno pochádza z malej iba 0,7 hektárovej vinice v nadmorskej výške 400 metrov. Hrozno po zbere sa hneď schladí na 10 °C a hneď sa spracuje. Špecifické, ružové víno s veľmi výraznou ovocno kvetinovou vôňou. V chuti energické s pomerne plným telom, pričom si zachováva výbornú sviežosť, korenistý a minerálny charakter.
Červené vína
Skupinu červených vín začíname vínom Saltamacchia z dvoch rôznych ročníkov 2020 a 2019. 90% Sangiovese a 10% Merlot. Hrozno pre Saltamacchiu pochádza z dvoch viníc. Tieto vinice sú rozdelené miestnym zeleným porastom a rozprestierajú na celkovej ploche cca 1 hektár. Po dvojitej selekcii fermentuje v betónových nádržiach s čiastočným podielom celých strapcov. Delestage (narúšanie matolinového klobúka s jeho polievaním a prečerpávaním) trvá dva týždne. Potom nasleduje pomalé kvasenie a vyzrievanie vo francúzskych a rakúskych 500l sudoch po dobu 18 mesiacov. Ročník 2020 bol pomerne suchý ročník s dobrou úrodou. Po dlhšom čase v kalichu sa objaví vôňa kôstkového ovocia a fialiek. Chuť je pomerne mladá a zároveň harmonická so sviežim ovocným štýlom a len čiastočne integrovanými trieslovinami. Ročník 2019 bol vyrovnanejší. Rozdiel medzi ročníkmi je pomerne veľký. Ročník 2019 je hlbší, temperamentný s elegantnou ovocnou štruktúrou trieslovín a veľmi peknou harmóniou. Víno je predurčené k vyzrievaniu.
Hrozno Sangiovese Grosso pre víno Giovesone Orcia Riserva pochádza z jedného, asi 20 ročného vinohradu s rozlohou 1,4 hektára. Vinica sa rozprestiera na ílovitej pôde, veľmi bohatej na vápenaté litoidy a sedimenty morského pôvodu. Víno vyzrieva dva roky vo francúzskych a rakúskych 500l sudoch a následne ešte rok vo fľaši. Prirodzená hroznová vôňa doplnená drobným červeným ovocím a citlivou prácou s drevom. V chuti šťavnaté s ovocným charakterom. S postupom času aj ďalšie vrstvy doplnené sviežou kyselinkou a jemnými trieslovinami a náznakom rustikálnosti. Výborné víno do gastronómie.
Na záver bratia Mastrojanni priniesli vzácne víno Passito firmato. Vyrába sa len výnimočne, konzumuje sa po kvapkách. Víno tvorí 50% odroda Petit Manseng, ktorá sa zberá s botrytídou, 25% Malvasia a 25% Moscato. Jeho výroba je náročná a vyžaduje si trpezlivosť a čas, avšak víno sa vám odvďačí veľmi koncentrovanou vôňou hrozienok, zrelých fíg, medu a agátového kvetu. Veľmi komplexná, plná, ovocná chuť. Sladkosť a koncentrácia vína je s citom vybalansovaná sviežou kyselinkou. Nekonečne dlho trvajúci záver.
Posledný tohtoročný MasterClass bude venovaný bielym vínam z Burgundska a ročníka 2022.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku