Asociácia somelierov Slovenskej republiky pozýva na someliersky kurz Somelier Profesionál
19. 12. 2023Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale od roku 2002 pozýva na profesionálny someliersky kurz Somelier Profesionál. Hlavným partnerom kurzu je spoločnosť Corner/WinePlanet, event sa koná v našej vínotéke na Starej Vajnorskej v Bratislave v troch termínoch na jeseň.
Vianočné novinky od vinárov
14. 12. 2023Stále premýšľate, čo vám ešte chýba k Vianociam? Čím novým by ste radi potešili svojich najbližších alebo aké víno si otvoriť počas Vianoc? Ani v tomto predvianočnom období vinári nezaháľajú a prichádzajú k vám so svojimi novými vínami.
Zimné inšpirácie - víno aj destiláty
12. 12. 2023Čo budeme piť túto zimu? V chladnom počasí preferujeme skôr plnšie, komplexné vína s bohatou štruktúrou. Zvyšuje sa aj spotreba destilátov. Prinášame tekuté tipy pre zimné inšpirácie.
Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou a TIP na víno Perelada
07. 12. 2023Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.
Ľadové víno
06. 12. 2023Ľadové víno je v mnohých ohľadoch dokonalým zimným vínom. Vplyvom globálneho otepľovania je však čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k jeho výrobe. Hrozno na ľadové víno sa musí zbierať zdravé a len vtedy, keď je prirodzene zamrznuté. Pri zbere musí teplota klesnúť pod -7 °C alebo nižšie.
Väčšina prírodných ľadových vín pochádza zo studených severných vinohradníckych oblastí. Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín nasledované Nemeckom.